NAŠA ZGODBA

V trenutku, ko se z avtomobilom pripeljete v naše kraje, v zraku začutite svežino. Kozjansko predstavlja neokrnjen košček naše male deželice, ki se razprostira v širši okolici Podčetrtka in vasi Olimie. Vasice in kraji so iz vseh koncev obdani z bogatimi gričevji, vinogradi, barvitimi poljanami in rečicami, ki tamkajšnjim ljudem predstavljajo vir za kakovostno in pristno življenje, stran od mestnega vrveža in z roko v roki s tradicijo in domačnostjo, ki jo začutite že ob prvem vdihu.

Med vožnjo mimo vasic se takoj zazrete v urejene okenske police, polne cvetočih rož. NE spregledate niti lično urejenih domačih vrtičkov. Malo naprej zagledate prostrano poljano, mimo katere teče rečna struga, čez njo pa se vije lesen mostiček. Tam gori na griču se v sončnih žarkih lesketa čudovita cerkvica, pod njim pa se vijejo nasadi vinskih trt. V daljavi za griči se drug za drugim bohotijo številni gradovi, ki so zrasli v srednjem veku in so še danes polni življenja. Odprete okno avtomobila in pustite, da vam veter mrši lase. Mimogrede se vam prijazno nasmehne kakšen domačin. Nasmeh mu vrnete. Takoj za tem vam iz traktorja, polnega dišečega sena, pomaha eden od naših prijaznih kmetov. Pomahate mu nazaj. Čudovit vonj pa vas še nekaj časa spremlja po poti … Komaj čakate, da pridete na cilj in seveda - da nekaj pojeste ter popijete. V trenutku, ko boste potrkali na ena od mnogih vedno odprtih vrat kozjanskih domačij boste začutili prijaznost, mir in dobrosrčnost naših domačinov. Z veseljem vam bodo pripovedovali zgodbe in štorije. Vas popeljali po posesti in velikodušno postregli z vsem, kar se skriva v njihovi špajzi - pridelano s strastjo, ljubeznijo in seveda - tudi kakšnim žuljem. 

Kozjanska špajza je nastala iz ideje po združevanju številnih majhnih špajzic v eno zelo veliko. Ta med seboj povezuje zgodbe in ideje več kot 30 lokalnih kmetovalcev,  rokodelcev in obrtnikov. Ustvarili smo jo z željo po uživanju kakovostnejše hrane, brez dodadkov in pesticidov. Ker je dobra hrana vir našega dobrega počutja in energije, ki jo potrebujemo za življenje. In zakaj ne bi domače hrane slovenskih kmetovalcev naredili dostopnejšo? Jo približali tudi tistim, ki je nimajo vedno na dosegu roke in vam jo dostavili direktno na prag vašega doma. Ker nam je mar za našo prihodnost in tradicijo. In ker vemo, da gre ljubezen skozi želodec. In ker je največ ljubezni zagotovo tam, kjer je vse domače na kupi. 

Neodvisno od časa vašega prihoda, miza bo vedno polna najboljših domačih pridelkov. Zjutraj vas bodo pričakala jačka domačih kokošk in vitaminov poln sok čudežne aronije in drugega sadja. Ne bo manjkalo niti kosmičev in okusa polnih domačih žit. Domač kruh iz krušne peči in krožnik poln domačih sirov in mesnin se spodobi poplakniti s kozarcem odličnega vina, ki ga pridelujejo naši vinarji. Na koncu nazdravimo življenju s požirkom domačega “šnopca”, ki vam po grlu steče kot eliksir življenja: “Enega za zdravje pa že lahka.” 

Dobrodošli v največji slovenski špajzi - Kozjanski špajzi. 
Favourites
Your favourites are empty
0 Cart
0 Add all flipped products to cart Flipped